+45 76 98 23 00

Vedligehold

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning for trætrapper

I det følgende kan du finde informationer om, hvordan de forskellige overfladebehandlinger skal plejes i det daglige og hvordan en evt. efterbehandling foretages.

Klarlakerede emner

Komponenterne er fra fabrikken påført 2 x syrehærdende 2-komponent lak, som giver en særdeles slidstærk overflade.

Efterhånden vil en efterbehandling af især trin være påkrævet. Tidsintervallet vil være individuelt, alt efter hvordan trappen benyttes, men det er vigtigt, at der foretages genbehandling inden lakken er helt gennemslidt, således at direkte slid på træet undgås.

I visse tilfælde vil især det første og sidste trin være udsat for kraftigere slid og disse må så behandles oftere.

Almindelig rengøring: Rengøring med en klud opvredet i sæbevand (natursæbe), eller ikke for koncentreret sulfovand. Ved egetræstrin må der ikke anvendes salmiakholdige rengøringsmidler, da dette kan resultere i misfarvning.

Vedligeholdelse: Skal du genbehandle klar lakerede dele kan du købe en Junckers gulvlak, vandbaseret, glas 40 eller lignende.

Rengøring fortages i.h.t. ovenstående. Ved reparation slibes delene med sandpapir, korn 240, på langs af træets årer og støvsuges grundigt. Lakken påføres herefter med mohairrulle. Det anbefales, at prøvelakere et sted, som ikke er synligt, for at kontrollere at lakken har den ønskede vedhæftning til tidligere lakering.

Hvis man ved slid eller slibning er nået ned til råt træ, kan træet "rejse sig" efter lakering. Der må så foretages endnu en let slibning og lakering. Efter hver slibning støvsuges grundigt.

Hvidlakerede emner

Almindelig rengøring: Rengøring med en klud opvredet i sæbevand (natursæbe), eller ikke for koncentreret sulfovand. Der må ikke anvendes salmiakholdige rengøringsmidler, da dette kan resultere i misfarvning.

Vedligeholdelse: Skal du genbehandle hvidlakerede dele, kan du ved farvehandleren få fremstillet en vandbaseret gulvlak RAL 9010.

Rengøring foretages i.h.t. ovenstående. Ved reparation slibes delene med sandpapir korn 240 og støvsuges grundigt. Herefter påføres hvidlak med en mohairrulle. Vær opmærksom på at overfladen aldrig vil blive så glat som den der leveres fra fabrikken.

Oliebehandlede emner

Almindelig rengøring: Støvsug eller tørmop trappen. Ved grundigere rengøring anvendes Trip Trap olie/hvidolie Refresher. Trappen fugttøres med en hårdt opvredet klud. Lad trappen tørre igennem efter den grundige rengøring. Der anvendes 1 dl. olie Refresher til 3 ltr. varmt vand – overdoser aldrig.

Trip Trap olie/hvidolie Refresher er et effektivt rengøringsmiddel, som samtidig giver trappen god beskyttelse og en overflade, der er nem at vedligeholde. Rengøring med Trip Trap olie/hvidolie Refresher bør dog ikke foretages oftere en fx en gang pr. måned.

Vedligeholdelse: Genbehandlingen skal altid tilpasses efter hvor meget trappen slides. 1 – 2 gange årligt er normalt. Inden påføring af vedligeholdelses olie rengøres trappen med en klud opvredet i natursæbevand.

Trip Trap Mesterolie påføres i et meget tyndt, jævnt lag på hele emnets overflade med en svamp.

Lad de olierede dele tørre 15 minutter. Efterpoler med tør klud. Herefter skal overfladen have lov til at tørre ca. 6 timer inden trappen på ny tages i brug.
Trip Trap færdigolierede trapper har en høj resistens mod pletter. For at opnå det bedste resultat skal pletter fjernes, mens de er friske. Nedenstående er mulige løsninger.

ADVARSEL: For at undgå selvantændelse lægges brugte klude og svampe i vand, lukket metalbeholder eller brændes straks efter brug. Må ikke kommes i kloakafløb. Opbevares utilgængelig for børn.

 

Plettype Fjernes bedst med
Frugt, bær, saft, sodavand, øl, vin, mælk Trip Trap olie/hvidolie Refresher i varmt vand
Chokolade, fedt, skocreme, olie Trip Trap olie Grovrent i varmt vand. Efterbehandles med Tarkett olie/hvidolie Refresher
Stencil, blæk, kuglepen, læbestift, te, kaffe, blod, opkast Trip Trap pletfjerner, fjern forsigtigt pletten og påfør derefter et tynd lag Trip Trap Mesterolie

Hvidtonede emner

Almindelig rengøring: Rengøring med en klud opvredet i sæbevand (natursæbe), eller ikke for koncentreret sulfovand. Ved egetræstrin må der ikke anvendes salmiakholdige rengøringsmidler, da dette kan resultere i misfarvning.

Vedligeholdelse: Ved hvidtonede trapper skal forstås en klar lak hvori der er tilsat en hvid tone, det er altså ikke en behandling træet har fået. Man skal derfor være særlig forsigtig med ikke at slide gennem lakken, da det er vanskeligt at reparere så resultatet bliver ensartet.

Bejdsede emner

Almindelig rengøring: Rengøring med en klud opvredet i sæbevand (natursæbe), eller ikke for koncentreret sulfovand. Ved egetræstrin må der ikke anvendes salmiakholdige rengøringsmidler, da dette kan resultere i misfarvning.

Vedligeholdelse: Bejdsede emner kan ikke repareres så resultatet bliver ensartet. Man skal derfor være særlig forsigtig med ikke at slide eller slibe gennem lakken og ned i bejdsen. Trappen genlakeres som beskrevet ved klar lakerede emner.

Ludbehandlede emner

Almindelig rengøring/vedligeholdelse: Ludbehandlede trapper rengøres og efterbehandles med sæbespånvand. Det anbefales at vaske trappen med sæbespånvand senest 4 uger efter montage for at holde træets porer lukket for snavs. Herefter behandles trappen med sæbespånevand efter behov.
Trapper der fra fabrikken leveres ludbehandlede excl. sæbebehandling skal straks efter montage behandles med sæbespånvand.